Waarom perfectionistisch zijn zuur is

Als de oudste van vijf kinderen word je gezegend met een stel mooie eigenschappen, zoals zorgzaam en verantwoordelijk. Tenminste, volgens het nieuwe boek van Lisette Schuitemaker en Wies Enthoven: Het Oudste Dochter Effect, waarin de eigenschappen, taken en rollen van de oudste dochter worden uitgepluisd. Serieusheid, voortvarendheid en plichtsgetrouwheid zijn nog drie van deze prachtige oudste-dochter-eigenschappen waar ik mijzelf goed in kan vinden. Want ik ben de oudste van vijf kids. Maar deze mooie eigenschappen brengen ook een probleem met zich mee, want gepaard met grote plichtsgetrouwheid en een sterk gevoel van verantwoordelijkheid komt perfectionisme.

Hoi, ik ben Dieneke en ik ben een perfectionist.

Toen ik mijn scriptie moest schrijven of mijn huis moest schilderen kwam deze eigenschap goed van pas, want ik werkte secuur. Maar op het gebied van sporten en gezond eten is het vaak ontzettend irritant. Zo voel ik mij al schuldig als ik ontbijt met met yoghurt, fruit en een lepeltje jam, een suikerklontje in mijn koffie doe en grote klodders mayo eet bij mijn zoete aardappelfrietjes. And don’t get me started on alle koekjes, taartjes en chocolade die ik tussen de maaltijden door naar binnenwerk.

IMG_1192

Aan het begin van de week bekijk ik mijn agenda en plan ik mijn workouts in. Ik wil twee a drie keer per week hardlopen volgens een vast schema en vind dat ik twee keer in de sportschool moet staan, één keer armen en één keer benen trainen. Dat zijn minimaal vijf sportmomenten per week, wat op zich doable is. Maar soms heb ik geen zin en sla ik die derde keer hardlopen over, met als resultaat dat ik mij op zondags een loser voel, omdat ik maar vier keer heb gesport deze week. Ik voel me een faler, ondanks het feit dat ik mijn armen niet omhoog kan houden om een staart in mijn haar te doen of mijzelf aan de wasbak vast moet houden omdat mijn benen zoveel pijn doen en ik niet normaal op de wc kan gaan zitten.

Ik wil alles goed doen, alles tot de puntjes verzorgen en vol trots mijn MyFitnessPal invullen. Die mergpijp wordt daarom niet ingevoerd. Perfectionisme is misschien prettig als je de afwas doet of een sollicitatiebrief moet schrijven, maar als het op healthy lifestyle aankomt werkt het vaak in mijn nadeel. Ik stel mijzelf steeds teleur, wat eigenlijk nergens op slaat. Want ook al heb ik deze week maar drie keer gesport in plaats van vijf, drie keer is nog altijd beter dan niets. Ontbijten met wat jam in de yoghurt is nog altijd beter dan ontbijten met pizza van gisteren. En maar vier kilometer rennen is vier kilometer meer dan nul. Toch voel ik mij achteraf ontzettend rot over alles wat ik ‘fout’ heb gedaan.

IMG_0080-1

Dagelijks zeg ik tegen mijzelf dat allemaal niet erg is, zolang ik maar lekker in mijn vel zit. Want belangrijker dan een sportief to do lijstje afvinken is gelukkig zijn. En zelfs al heb ik een cheat weekend gehad, waarbij aardig wat wijntjes zijn gedronken, een half stokbrood met kruidenboter is verorberd en meerdere stukjes cheesecake zijn gesnoept… zolang ik van elke hap en de gezelligheid daaromheen heb genoten is het allemaal goed. Want uiteindelijk draait het leven om genieten, liefde en heerlijk eten.

Het is voor mij moeilijk om mijn doelen en ­to do list los te laten, omdat ik ergens naar toe aan het werken ben. Ik ben daarom heel streng voor mijzelf. Want ik wil niet falen. Ik wil niet aankomen. Maar daarmee verlies ik het allerbelangrijkste uit het oog: genieten van het leven. Ik hoop elke dag een beetje meer los te kunnen laten, lekkerder in mijn vel te zitten en volop te genieten van alles dat het leven te bieden heeft. Mijn perfectionisme loslaten is daar het begin van.

 

Advertenties

Een gedachte over “Waarom perfectionistisch zijn zuur is

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s