Marokkaanse rijst met koriander aioli

Deze rijstmaaltijd is geïnspireerd op de Marokkaanse keuken. De koriander aioli at ik voor het eerst nadat ik het meekreeg van de Marokkaanse ‘notenboer’ op de markt. Heerlijk! Terwijl ik helemaal geen fan ben van koriander, dus mocht je afschrikken van de koriander (you either love it or hate it) niet doen! De aioli is namelijk verrassend goed met komkommer, falafel, pita of vegetarische balletjes. Deze maaltijd is heerlijk en rijk in smaak.

IMG_0959

Ingrediënten (voor twee personen):

  • 150 gr gele rijst (of couscous)
  • 1/2 courgette
  • 50 gr groene erwten
  • 20 gr rozijnen
  • een handje munt
  • 2 el amandel schaafsel
  • 1 sjalot
  • 1/2 tl komijnzaad
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 12 tl kurkuma
  • 1/2 komkommer

Voor de aioli:

  • 2 el Zaanse mayonaise
  • 2 el kwark
  • 1 el knoflookpoeder
  • 10 gr korianderblad
  • 1 tl citroensap
  • zout en peper

Eventueel:

  • falafel
  • vegetarische balletjes
  • gegrilde aubergine

Bereidingswijze:

Doe de rozijnen in een kommetje en voeg een klein beetje kokend water toe, zodat de rozijnen kunnen wellen.

Kook de rijst zoals op de verpakking staat beschreven en laat het uitlekken in een vergiet.

Hak de korianderblaadjes fijn met een groot mes.

Mix in een kom de mayonaise, kwark en knoflookpoeder goed door. Breng op smaak met citroensap, zout en peper. Proef en zorg dat de aioli naar aioli smaakt 😉 voeg daarna de koriander toe. Zet dit apart.

Snijd de courgette en de sjalot in fijne blokjes, de muntblaadjes in fijne stukjes en laat de erwten uitlekken.

Zet de pan aan op hoog vuur en bak hierin de sjalotten in olie of boter zachtjes aan. Voeg de vier kruiden toe (munt nog niet) en laat deze mee bakken. Zo komen de smaken goed vrij.

Voeg vervolgens de courgette toe en wok/bak deze 4 minuten mee. Voeg vervolgens de erwten, de rijst en de munt toe en laat deze warm worden. Na twee minuutjes mogen de rozijnen ook toegevoegd worden. Wel eerst even laten uitlekken natuurlijk.

Snijd de komkommer in plakjes en leg op de borden.

Verdeel de rijst over de borden en serveer met falafel of iets anders lekkers. Sprenkel wat amandelschaafsel over de rijst en schep een lepel koriander aioli over de komkommer en het ‘vlees’.

Smullen maar! Enjoy!

IMG_0948

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s