Eggs Benedict met avocado

Een klassiek ontbijt uit Amerika voor als je ’s ochtends een feestje wilt bouwen. Geroosterd brood of een Engelse muffin met gepocheerde eieren en Hollandaise saus. Het origineel is met bacon, maar avocado is een stuk gezonder en net zo lekker. Het vergt even wat techniek, want eieren pocheren en Hollandaise saus maken zijn niet de makkelijkste taken in de keuken.  Toch kan ik met zekerheid zeggen dat iedereen dit kan, als je gewoon even de tijd neemt. Perfect voor zondagmorgen.

IMG_0967

Ingrediënten (voor twee personen):

  • 2 sneetjes brood of 2 afbakbroodjes
  • 1 avocado
  • 3 eieren
  • 1 el witte wijnazijn (of citroensap)
  • 2 el azijn
  • 100 gr (plantaardige) boter
  • zout
  • zwarte peper

Bereidingswijze:

Rooster de twee broodjes en leg ze alvast klaar.

Prak de avocado in een schaaltje met wat peper en zout.

Smelt de boter in de magnetron of in een pannetje. Let op: het mag niet bruin worden.

Zet een vrij grote steelpan op het vuur en vul deze voor de helft met water. De hoogte van het water moet minimaal 5 cm zijn. Het water moet niet koken, maar er moet wel stoom vanaf komen.

Zet hier een kom op en zorg dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Doe hier 1 eigeel in, de eetlepel witte wijnazijn en een theelepel zwarte peper. Klop dit met een garde totdat het wat dikker wordt. Voeg vervolgens beetje bij beetje de gesmolten boter toe, maar blijf goed kloppen. Het vergt een beetje behendigheid, maar anders mengen de boter en het ei niet goed (net als bij het maken van mayonaise).

IMG_0964

Als de Hollandaise saus iets dikker begint te worden mag hij van de warmtebron af. Voeg wat zout toe en proef of de saus goed op smaak is. Hij moet een tikje zuur zijn van de azijn. Op het moment dat de saus afkoelt wordt hij nog dikker en dus perfect. Is je saus boven de warmtebron al heel dik geworden raad ik je aan de kom bovenop iets kouds te zetten zodat  hij niet te gaar wordt. Bijvoorbeeld in de wasbak waar een laag ijswater in ligt.

In de pan waar het water nog warm is ga je de eieren pocheren. Het water moet goed warm zijn, maar net niet tegen de kook aan zitten. Borrelen/bubbelen is dus niet okay. Voeg de azijn en wat zout toe aan het water.

Breek het ei boven een kommetje en zorg dat de eigeel heel blijft. Roer met een lepel het water in de grote pan rond zodat er een draaikolk ontstaat in het midden. Op deze plek moet het ei gegoten worden. Door het draaien van het water blijft het ei bij elkaar. Zet de timer voor 4 minuten en schep vervolgens het ei voorzichtig met een soeplepel of schuimspaan uit het water op een bordje. Herhaal voor het tweede ei. Als je dit voor meer dan drie personen maakt raad ik je aan twee pannen te gebruiken, anders zijn de eerste eieren koud zodra je bij ei nummer 5 bent. Zonde!

Smeer ondertussen de sneetjes brood met de avocado in. Leg op het laatste moment de eieren op het brood en schenk de Hollandaise saus hier overheen. Gelijk serveren, anders wordt het brood vochtig en soppig.

Enjoy!

IMG_0969

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s