Goede en slechte suikers

Begin deze maand deed ik een suikerdetox, waarbij ik vrijwel alle suikers uit mijn dieet haalde. Ik wilde mijzelf via deze weg bewust maken over mijn suikerinname en hoopte zo mijn suikerbehoefte te kunnen minderen. Tijdens en na deze periode kreeg ik veel vragen over suikers. “Waarom zijn suikers slecht?” en “Ga je nu nooit meer suikers eten?” en nog een lading vragen die logisch waren en waarvan ik vind dat ik ze nu duidelijk moet uitleggen.

In dit stuk wil ik uitleggen welke suikers er zijn, welke ‘slecht’ of ‘goed’ zijn, waarvoor je suikers nodig hebt en welke suikers je beter links kan laten liggen.

Wil je meer weten over mijn resultaten van de suikerdetox? Lees dan het artikel Zoete Verleiding.

Verschillende soorten suikers:
Allereerst wil ik hier duidelijk maken dat alle suikers koolhydraten zijn. Maar niet alle koolhydraten zijn suikers. Misschien heb je er al wel eens van gehoord: snelle en langzame suikers/koolhydraten. Snelle suikers zijn korte suikerstrengen waarbij het lichaam niet veel moeite hoeft te doen ze op te breken en op te nemen in het bloed. Voorbeelden hiervan zijn fructose en glucose moleculen. Deze suikers worden dus heel snel opgenomen. Langzame suikers hebben langere ketens van moleculen, hierdoor duurt het splitsen wat langer en neemt ons lichaam in kleinere hoeveelheden suiker op. Dit gaat iets geleidelijker dan bij snelle suikers en zorgen voor een langdurig effect.

IMG_1437

Waar hebben wij suiker voor nodig?
Zoals ik hierboven al aangaf zijn suikers koolhydraten. Deze snelle en langzame koolhydraten leveren energie. Deze energie heeft het lichaam nodig om te bewegen, maar ook om te ademen, om het hart in beweging te houden en om het lichaam van binnen uit de herstellen. Eiwitten en vetten vervullen ook enkele van deze taken. Om deze reden kan je een koolhydraatarm dieet volgen en nog steeds energie krijgen om te stofzuigen en om trap te lopen. Maar er zijn twee taken in het lichaam die alleen door koolhydraten/suikers vervult kunnen worden, namelijk de aanmaak van rode bloedcellen en de werking van je hersenen. Kort gezegd hebben wij suikers nodig om na te denken en andere hersenactiviteiten te activeren.

Welke suikers zijn slecht? En welke goed?
Uiteindelijk, na de weg die suikers afleggen in het maagdarmkanaal, is wordt elke suikermolecuul opgebroken totdat het alleen nog maar een glucosemolecuul is. Dit is de kleinste vorm van koolhydraten. Deze glucosemoleculen worden opgenomen in het bloed en gebruikt voor onder andere energie en hersenactiviteiten. Met andere woorden: elke suiker kan hiervoor worden gebruikt. Het lichaam maakt geen onderscheid tussen een glucosemolecuul van een stuk chocolade of een hap van een appel. Maar er is wel een verschil in de snelheid van opname. En dit is een belangrijk verschil!

IMG_0637.JPG

Zoals ik al zei worden snelle suikers, direct opgenomen. Dit is prettig als je net keihard gesport hebt en tijdelijk geen energie meer hebt. Maar dit is niet echt gewenst als je zit te luieren op de bank of aan het werk bent op kantoor. Voor deze gevallen wil je liever suikers die langzaam opgenomen worden en niet voor een suikerpiek zorgen, aangezien je er toch niets mee doet. Voor het grootste gedeelte van de dag heb je dus meer aan langzame koolhydraten, zoals de suikers die te vinden zijn in groenten, fruit (niet alle) en volkoren pasta. Om deze reden zijn deze suikers in theorie gezonder.

Er is een waardeterm die aangeeft hoe snel suikers worden opgenomen in het bloed, de glycemerische index (GI). Hoe langer deze waarde (van 1 tot 100) hoe langzamer de suikers in dit product worden opgenomen. Hier enkele voorbeelden:

 • Avocado = 10
 • Amandelen = 15
 • Blauwe bes = 25
 • Chocolade van meer dan 70% cacao = 25 (GOED NIEUWS!
 • Appels = 30
 • Kokosbloesemsuiker = 35
 • Yoghurt = 35
 • Haver = 40
 • Volkoren pasta = 40
 • Witte druiven = 45
 • Kiwi en mango = 50

De bovenstaande producten vallen nog onder de noemer langzame suikers, maar let wel: hoe hoger de waarde, hoe sneller de opname.

Deze producten hebben een hoger GI waarde:

 • Aardappelen = 95
 • Watermeloen = 75
 • Donut = 75
 • Witte boterham = 75
 • Rijst = 70
 • Melkchocolade = 70
 • Koek = 70
 • Bier = 70
 • Mais = 65
 • Volkoren brood = 65
 • Cola = 60

Ik heb de app Mijn GI/GL op mijn telefoon staan zodat ik altijd deze waardes kan checken. Ik kan je aanraden deze app ook te downloaden, dan weet je het altijd zeker.

FullSizeRender

 

Advertenties

Een gedachte over “Goede en slechte suikers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s