Bemoei je er niet mee!

Ik schrijf deze blog omdat ik gisteren iets hoorde wat me kwaad maakte. Iets persoonlijks dat mij aan het hart ligt. Iets waarvan ik weet dat dit overal voorkomt en heel veel mensen kwetst. Dit probleem komt veel te veel voor en maakt stuk voor stuk mensen onzeker, verdrietig of kwaad.

Ik heb het over ‘mensen’ die zich bemoeien met andermans gewicht.

De beste stuurlui staan aan wal.. En ik wil ze heel graag in het ijskoude water duwen.

Gisteren was ik winkelen met mij twee jongere broers, waarvan de jongste (24) tot de ontdekking kwam dat hij niet meer maat L past, maar tegenwoordig een XL nodig heeft. Hartstikke normaal en helemaal prima voor een volwassen man van bijna 1 meter 90. Maar eenmaal weer thuis vertelde hij me dat er ‘mensen’ zijn die tegen hem zeggen dat hij moet afvallen (niet mee eens) en hoe (ook niet mee eens):

“Jij moet gewoon meer sporten!”

Terwijl deze gezonde jongeman dagelijks drie kwartier fietst, op zijn werk bijna 15 km per dag loopt en veel sjouwt en tilt. En daarna ook nog de sportschool in duikt om met gewichten te gooien. Dus hij moet helemaal niet meer sporten. En over het algemeen geldt ook dat meer sporten niet perse de oplossing is van een kilootje teveel. Mensen zijn (te) zwaar om heel veel verschillende redenen..

“Je moet gewoon wat minder eten..”

Hier word ik zo boos van. Je weet niet hoeveel calorieën een individu nodig heeft en of deze persoon deze hoeveelheid daadwerkelijk eet. Daarnaast eten wij niet alleen omdat we honger hebben. Wij eten ook als het gezellig is, als we ons vervelen, als we verdrietig zijn of juist gelukkig. We eten om iets te vieren of om iets te vergeten. Gewoon maar even beweren dat iemand met een maatje meer minder moet eten is niet de oplossing. Sterker nog, je helpt er niemand mee en kan met zulke opmerkingen anderen alleen maar kwetsen.

Wat ik met dit artikel duidelijk wil maken is dat iedereen anders is en dat de oplossing niet zo simpel is als meer bewegen of minder eten. Elk individu heeft andere behoeftes, een ander metabolisme, andere gevoelens en er bestaan een duizendtal redenen waarom iemand meer weegt dan gemiddeld. Daarnaast mag je er niet van uitgaan dat een ander dit überhaupt als een probleem beschouwd.

Dus – behalve misschien je moeder of je beste vriend – is er niemand, niemand die zich met jouw gewicht mag bemoeien. En dat mag je best zeggen!

“BEMOEI JE ER NIET MEE!”

IMG_0827

Advertenties

6 gedachten over “Bemoei je er niet mee!

  1. Maat xl met een lengte van 1.90 lijkt mij nogal slank! Mensen zijn brutaal! Ik ben zelf te dik, ik weet dat zelf ook prima. Toch zijn er altijd mensen die me er op willen wijzen….. euh, ik heb een spiegel thuis hoor 😉

  2. Helemaal mee eens.
    Toen ik maatje 44 had werd er gezegd moet je niet eens wat afvallen.
    Nu ik maatje 36 heb is er weer commentaar dat ik niet te licht moet worden.
    *zucht*.
    Het maakt mij echt super onzeker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s