Kip met brie en bessenchutney

Misschien een beetje een winters recept, maar op het moment van uitproberen, eten en uitschrijven regent het keihard en is het koud. Vandaar deze winterse, rijke smaken aan het begin van de zomer. Maar omdat de smaken winters zijn, betekent dat niet dat het niet heel lekker is, ook in hartje zomer! En terwijl ik dit schrijf bedenk ik mij dat de kip ook perfect op de barbecue kan.. Dus voor jullie heb ik in de aanbieding: kip uit de oven met gesmolten brie en een bessen- en bramenchutney.

 

IMG_0561

Ingrediënten:

Kip met brie:

  • 1 kipfilet per persoon
  • 2 plakjes brie per persoon
  • peper en zout
  • 1 el olijfolie

Chutney:

  • 1 rode ui
  • 250 gram diepvries bessen en bramen
  • 3 el witte wijn azijn
  • 2 el citroensap
  • 100 gr lichte basterdsuiker
  • 50 ml water
  • 1 el olijfolie

Bereidingswijze:

We beginnen met de chutney, omdat deze een half uur moet inkoken.

IMG_0551Snijd de rode ui in dunne, halve ringen en fruit deze in olijfolie even aan. Zodra de ui ‘zacht’ is, mag het water, de witte wijnazijn en het citroensap erbij. Laat dit koken totdat het vocht weer verdwenen is.

Voeg nu ook het fruit toe en laat dit warm worden. Omdat het fruit bevroren is geweest komt er water vrij. Met dit water gaan we de chutney straks weer inkoken.

Als het fruit wat zachter is geworden, kan de suiker worden toegevoegd. Roer met een lepel en probeer het fruit een beetje te prakken (kan ook met een vork).

Zet het vuur zacht en laat dit een half uurtje inkoken. Roer wel af en toe in de chutney, anders gaat het aankoeken op de bodem.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Ondertussen kan je een koekenpan op hoog vuur zetten. Als de pan heet is kan de olie en de kip erbij in. Druk de kip plat met een vork, zodat je straks meer oppervlakte hebt om de brie op te leggen. Bestrooi de kip met peper en zout en draai enkele keren om totdat hij bruin is. Let op: op dit punt zorg je alleen dat de kip een lekker kleurtje krijgt en mals blijft, hij hoeft nog niet gaar te worden.

Leg de kipfilet in een ovenschaal waar een heel dun laagje olie op de bodem licht. Snijd de brie in plakjes en leg deze over de filets heen.

Zet de kip, zodra de chutney een half uur heeft gekookt en wat dikker is geworden, in de oven voor 12 minuten.

Laat de chutney even afkoelen en schenk eventueel over in een schaaltje waar een deksel op kan, zodat je het nog een week in de koelkast kan bewaren.

Zodra de kip uit de oven is kan deze geserveerd worden met de chutney.

Geniet ervan!

IMG_0563

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s