Help, ik ben suiker verslaafd

Hoi. Ik ben Dieneke en ik ben suiker verslaafd.

Van binnen ben ik een suikerklontje. Voor mij geldt: hoe zoeter hoe beter.

joma cafe laos
taartje en latte macchiato

Havermout? Schepje basterdsuiker erin. Koffie? Schepje suiker erbij. Taartje bij de thee. Twee schepjes suiker in de thee. Chocolade na het avondeten, voor het avondeten, net voordat ik mijn tanden ga poetsen. Doe mij maar een glaasje appelsap. Een mokkaschuimgebakje. Broodje hagelslag. Red Velvet van de Drie Graefjes. Chocolate chip koekjes van de Appie. Suikerbrood. Latte macchiato met vanille siroop. Het water loopt me al in de mond.

Maar suiker is slecht. Heel slecht. 

Afgelopen dinsdag was de documentaire Broodje Gezond – Jus d’Orange op NPO3. Ze onderzochten de hoeveelheid suiker in ons gezonde jusje. Wat bleek? Zo gezond is die verse jus niet, want als je de sinaasappel uitperst houd je alleen suikerwater over: in 100 ml jus d’orange zit ruim 10 gram suiker. En weet je hoeveel gram suiker er in een half glas (100 ml) cola zit? Precies, ook 10 gram.

Maar.. WAT? Sinaasappelsap is toch gezond? Het komt toch van fruit? Dat klopt, daarom zit er in een half glas verse jus wel vitamine C, kalium en fosfor. Maar de hoeveelheid suiker is hetzelfde. Het aantal calorieën is hetzelfde.

Uiteindelijk, in de dunne darm, is elke suiker een molecuul glucose. Tafelsuiker, melksuiker, dextrose, een stukje Tony’s Chocolonely, poedersuiker, suiker uit een appel of banaan, geraffineerde suikers in gebak en koek, ga maar door. Nadat het wordt opgesplitst in de mond en maag zijn het allemaal kleine glucosemoleculen, één voor één.

En glucose is één van de eerste voedingsstoffen dat direct na het kleiner maken in de maag wordt opgenomen in het bloed. Tegelijkertijd wordt er insuline aangemaakt in de alvleesklier en ook in het bloed opgenomen. Insuline is weer verantwoordelijk voor lipogenese, de vetopbouw. Hoe meer korte suikers, hoe meer insuline, hoe meer vetopbouw.

Oreo_Macarons6
Oreo Macarons (via ohsprinkles.com)

Maar de opname van suikers in het bloed en vervolgens de insulinepiek is niet de enige reden dat suikers niet goed zijn. Volgens onderzoek licht hetzelfde gedeelte van de hersenen op als je suiker tot je neemt, als wanneer je cocaïne zou gebruiken. Om deze reden wordt suiker als een ware verslaving gezien.

Wanneer weet je of je suiker verslaafd bent?

Als je gedurende de dag, al dan niet met het voornemen om geen suiker te eten, denkt aan zoetigheid. En dan ook kiest voor zoetigheid. Bijvoorbeeld op dat moment dat ik thee neem en heb besloten dat ik geen suiker meer in de thee doe. Ik zet de thee, denk aan suiker en pak dan maar de knijpfles honing. Niet gezond (misschien zelfs slechter omdat het minder zoet is en je dus méér honing gebruikt dan tafelsuiker) en wederom heb ik toegegeven aan mijn sugar cravings. En dit gebeurt meerdere keren per dag, want telkens vraagt je bloedsuikerspiegel om meer suiker voor een nieuwe piek. En telkens geef ik er aan toe. Soms eet ik zelfs snoep (ik houd niet perse van snoep), gewoon omdat het voor me neus ligt. Mijn hersenen zeggen: “suiker, eet het suiker, neem de suikers!” Slecht voor je gewicht, voor je huid, voor je haar, voor je energielevel en voor je portemonnee.

Hoe kom je er vanaf?

  • stoppen met snoepen
  • geen suiker in de koffie of thee
  • bouw het eten van zoete tussendoortjes af
  • zeg vaker nee tegen een taartje
  • of doe een keiharde suikerdetox

En dat laatste is wat ik ga doen. Vanaf zondag 29 mei stop ik met het eten van suiker en ik eet ik een stuk minder koolhydraten. Hoe ik dat precies ga aanpakken? Wil je dit ook doen? Ben je nieuwsgierig? Lees dan dit artikel: hoe pak ik een suikerdetox aan.

Houd foodexplorer.nl in de gaten dus, of geef je mailadres (rechts in de zijbalk) op, zodat je nieuwe blogposts direct in je mailbox krijgt.

glutenvrije red velvet brownie met cream cheese frosting
ik eet nog een keertje deze red velvet brownie met cream cheese frosting.

 

Advertenties

3 gedachten over “Help, ik ben suiker verslaafd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s