Alles wat je wilde weten over koffie

Koffie! Wij Nederlanders zijn gretige koffiedrinkers. Gemiddeld drinken wij 3,5 kopjes koffie per dag en dat is best veel! Maar is dit nou slecht? Wat doet koffie in het lichaam en heeft cafeïne een negatief effect? Soms hoor je mensen zeggen dat cafeïne slecht voor je is en ik ga je nu een handvat met informatie geven waarmee je voor eens en altijd kunt afrekenen met de coffee haters. Want: koffie is gevaarlijk..

Schermafbeelding 2016-05-24 om 13.12.43… als je per dag 150 koppen drinkt.

Yes! Dus je kan er 149 per dag op! Goed nieuws toch?

Niet te hard juichen alsjeblieft, want er zitten toch een aantal negatieve effecten aan het drinken van cafeïne. Zo remt het bijvoorbeeld de ijzeropname, wat op de lange termijn voor bloedarmoede kan zorgen. Ook breekt het een deel van de B vitaminen af, die belangrijk zijn voor een hoop stofwisselingsprocessen in ons lichaam. En komt er bij het branden van koffiebonen acrylamine vrij, wat bij hele grote hoeveelheden slecht is voor de voortplantingsorganen en dit stofje kan kankerverwekkend zijn, maar is nog niet wetenschappelijk bewezen, fjieww. Deze effecten zijn gelukkig allemaal minimaal. Wel weet bijna iedereen dat cafeine effect heeft op je slaap (weer weten over koffie en slapen? Lees dan het artikel Ik wil beter slapen)

Kom ik al over als een koffie fan? 

Ja, maar mijn manier van koffie drinken is niet goed. Net zoals veel andere dames houd ik van latte macchiato of koffie verkeerd, het liefst met een smaaksiroopje of een schepje suiker. Met andere woorden, ik drink dan veel suikers en dat is vanzelfsprekend niet goed.

Dus we gaan het hebben over zwarte koffie.. (dat ik op een dag ga leren drinken)

De cafeïne in koffie wordt voor een deel al binnen minuten opgenomen in het bloed en dit proces kan nog uren door gaan. Het verschilt heel erg per persoon hoe snel cafeïne wordt opgenomen. Daarnaast heeft het ook voor iedereen een ander effect, dus niet iedereen kan 149 kopjes koffie per dag op. Maar dat lijkt me logisch..

Cafeïne blokkeert receptoren in de hersenen, hierdoor worden de stofjes adrenaline en dopamine in wat grotere hoeveelheden vrijgelaten. Dit zorgt ervoor dat je alerter en energieker wordt en in sommige gevallen dus ook blijer en gelukkiger. Je kan je dus beter concentreren na het drinken van koffie en deze concentratie kan wel uren aanhouden. Dit is ook de reden dat veel volwassenen koffie drinken op hun werk.

IMG_3054
Wist je dat koffie van de Mac veel minder cafeïne heeft dan koffie van bijvoorbeeld de Starbucks?

Het nadeel van koffie is dat je vervolgens last kan gaan hebben van afkickverschijnselen. Dus in het weekend wanneer wij harde werkers minder koffie drinken, kunnen we last krijgen van hoofdpijn, rusteloosheid en slaapproblemen. Sommige mensen krijgen deze ontwenningsverschijnselen vooral tijdens een vakantie. Bijvoorbeeld naar Amerika waar de koffie ontzettend slap is (ja he, ma?).

Er gaat ook een fabeltje de wereld in, zeggende dat koffie vocht afdrijft en dus slecht is voor de vochthuishouding. False. Van koffie moet je wel vaker plassen, omdat de nieren gestimuleerd worden, maar het zorgt niet voor een lager vochtpeil.

De voordelen die ik hierboven beschrijf gelden voor gezonde, niet zwangere mensen. Er wordt aan vrouwen die zwanger zijn aangeraden maar 1 kopje koffie per dag te drinken.

En wist je dat..

  • thee soms bijna net zoveel cafeïne bevat als (slappe) koffie?
  • koffie bevorderlijk is voor de stoelgang?
  • cafeïne in de categorie drugs valt samen met cocaïne?
  • kookkoffie en koffie van een cafetiere (zo een raar glazen filter geval) het slechte cholesterol verhoogd?
  • het juist positieve effecten kan hebben op hart- en bloedvaten?
  • kinderen beter geen koffie kunnen drinken (want: hyperactiviteit!)
  • ik nu een kopje koffie ga zetten?

Goed nieuws jongens?

Graag gedaan =D

IMG_0630

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s