Ik wil beter slapen!

Volwassenen hebben tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig om de volgende dag en de dagen erna normaal te functioneren. Toch komt het vaak voor dat we minder slapen. Over het algemeen slapen we 7 uur per nacht, soms zelfs minder. Deze verloren slaapuurtjes hebben effect op niet alleen je dag, maar ook op de nacht de komen gaat. Denk jij ook wel eens: “ahh vannacht veel te kort geslapen, dat haal ik vanavond wel in door vroeg naar bed te gaan..” ? Nou, dat werkt dus niet. Stel jij, als volwassene, slaap op zaterdagavond maar vier uur vanwege het stappen, dan heb je daar vaak tot dinsdagnacht last van.

IMG_2344
Feestjes: wel leuk, niet bevorderlijk voor je slaapgebrek

Natuurlijk reageert iedereen op een andere manier op slaapgebrek. En eerlijk gezegd kon ik slapeloze nachten veel beter handelen toen in 19 was, dan nu. Zelfs doorhalen was geen probleem, na een nacht stappen stond ik de volgende ochtend om 7 uur alweer op mijn werk. Ik kan mij dat nu niet eens meer voorstellen, haha. Ik gok dat ik niet de enige ben.

Waarom slapen wij minder en slechter? Werkdruk? Stress? Tv? Telefoons? Alle vier de redenen? Stress, van werkdruk of andere dingen, is een vervelende oorzaak van slaapgebrek: piekeren zorgt ervoor dat je al snel een uur wakker ligt. Al is er natuurlijk wat te doen aan stress, wat ik al beschreef in het artikel Het leed dat stress heet, in dit artikel wil ik vertellen wat je kunt doen aan slapeloosheid veroorzaakt door onder andere stress.

Het allereerste (en persoonlijk denk ik het ALLER belangrijkste) is dat we teveel tv kijken en teveel met ons telefoon bezig zijn vlak voordat we naar bed gaan. Al denken we soms dat een uurtje tv kijken ontspannend werkt, geldt dit niet voor ontspannen gaan slapen. Wat ik hier mee bedoel? Dat tv kijken vlak voor het slapengaan, en zeker de tv aanhouden tijdens het slapen, niet goed is. Daarnaast is het ook niet bevorderlijk om vlak voor het slapen nog even je social media te checken en dat whatsappje te beantwoorden. Waarom? Hierom:

 • Het kunstmatige licht verstoort het vrijkomen van de slaaphormonen (melatonine).
 • Binnenkomende berichtjes op je telefoon verstoren de slaaprust. Dus die telefoon moet uit of op stil tijdens het slapen. Maar dat is logisch toch?
 • Actieve technologieën, zoals telefoons en videogames maken ons meer alert, waardoor het biologische slaapritme later begint als je hier tot een uur voor slapen nog mee bezig bent geweest.

Met name blauw licht, dat afkomstig is van smartphones, heeft een negatief effect op de slaaphormonen. Het is daarom dus niet gunstig om midden in de nacht naar je telefoon te kijken voor bijvoorbeeld de tijd. Met andere woorden: een uur voordat je wilt gaan slapen kan je beter de telefoon wegleggen en de tv en playstation uitzetten.

Wat moet ik dan WEL doen?

 • Lezen, want dit maakt je rustig en als het boek saai is zelfs heel slaperig
 • Yogaoefeningen of ademhalingsoefeningen
 • Sporten in de ochtend in plaats van vlak voor het slapen, want het maakt je actief
 • Een ‘voor het slapen gaan ritueel’ hebben, zoals thee drinken, daarna uitgebreid douchen en je tandenpoetsen en eventjes wat lezen of in je dagboek schrijven
 • Warm douchen helpt sowieso als ontspanningsritueel
 • Een to-do lijstje maken (helpt niet bij iedereen!) van de dingen die je morgen moet doen. Zo voorkom je dat je vlak voordat je in slaapt valt denk: “Oh ja! Morgen niet vergeten papa te bellen”, of “Als ik wakker word moet ik niet vergeten de wasmachine aan te zetten”. Opschrijven, dan hoef je er ook niet over na te denken.
 • Een wekkertje aanschaffen waarop je de tijd niet kan zien in het donker. Niet? Nee, ik heb gemerkt dat ik dan ga kijken hoeveel uren slaap ik wél heb. Wat totaal niet bevorderlijk is, want ik ga er alleen maar van stressen. Slapen moet je sowieso, dus wat maakt het uit hoe laat het is?
 • Een ochtendmens worden. Hoe je dat doet lees je in het artikel Ook een ochtendmens worden

Wat moet je nog meer NIET doen?

 • Alcohol drinken 3 uur voor het slapen gaan
 • Eten 2 uur voor het slapen gaan
 • Cafeine drinken na 12 uur ’s middags. Jep, zo vroeg kan je er beter al mee stoppen
 • Snoozen. Het zorgt ervoor dat je heel naar wakker wordt, omdat je meerdere keren terugvalt in de slaapcyclus.
 • Geen dieren in bed, die verstoren je slaap als zij bewegen
 • Een rommelige kamer hebben, dit zorgt voor onrust

Het lijkt een hele hoop, maar elk puntje kan al een beetje helpen.

Schermafbeelding 2016-05-24 om 12.43.21.png
Een heerlijk uitnodigend bed helpt natuurlijk ook enorm! (via Ikea)

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Ik wil beter slapen!

 1. […] Niet te hard juichen alsjeblieft, want er zitten toch een aantal negatieve effecten aan het drinken van cafeïne. Zo remt het bijvoorbeeld de ijzeropname, wat op de lange termijn voor bloedarmoede kan zorgen. Ook breekt het een deel van de B vitaminen af, die belangrijk zijn voor een hoop stofwisselingsprocessen in ons lichaam. En komt er bij het branden van koffiebonen acrylamine vrij, wat bij hele grote hoeveelheden slecht is voor de voortplantingsorganen en dit stofje kan kankerverwekkend zijn, maar is nog niet wetenschappelijk bewezen, fjieww. Deze effecten zijn gelukkig allemaal minimaal. Wel weet bijna iedereen dat cafeine effect heeft op je slaap (weer weten over koffie en slapen? Lees dan het artikel Ik wil beter slapen) […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s