Gezond leven in Azië

IMG_5308
Soep in Vietnam

Vorige week had ik het over gezond eten op Bali. Bali is een healthy food paradise en overal zijn heerlijke en gezonde gerechten te vinden. Maar naast Bali bezocht ik ook Vietnam, Laos en Cambodja. Daarom wil ik het deze week graag hebben over het eten in dit deel van Zuid Oost Azië. Hoe gezond eet je daar? En welke mogelijkheden zijn daar? Vooral Vietnam was een heel avontuur.

Het stuk over Bali lees je hier.

Cambodja

Na Indonesië en Maleisië vlogen wij naar Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. Dit is denk ik de meest chaotische stad die ik heb gezien in heel Azië. De wegen zijn vaak niet betegeld en een ritje in de tuc-tuc bezorgd je pijn aan je reet vanwege alle gaten in de weg. Ik heb iemand horen zeggen dat het een Derde Wereld land is (wat ik niet perse geloof, maar geeft wel aan hoeveel armoede er is). Eten was in zowel Phnom Penh als Siem Reap – een andere grote stad – lastig te vinden. We moesten lopen langs de weg, wat vaak gevaarlijk was want hier reden scooters gewoon als een gek. De zoektocht naar eten was elke middag en elke avond weer een probleem. Onvindbaar. Vies. Geen Engelse kaart. Als je dan eten voor je neus kreeg (vaak rijst met wat vlees) schoof je het voorzichtig naar binnen en bad je dat je die nacht niet aan de race ging. Het eten was er karig, vies en ik heb amper groenten gezien. Vandaar dat we in die vier nachten twee keer naar de KFC zijn gegaan..

001Aan de kust daarentegen is het paradijs. Overal zijn in Shihanoukville en Otres Beach zijn eettentjes, supermarkten en koffiehuisjes. Je kan overal verse smoothies en sapjes bestellen. Fruit is er in overvloed. Er is veel keuze in ontbijt: Engels, Amerikaans, Aziatisch of gewoon brood met jam. Daarnaast waren hier heel wat kroegen waar je bier kan halen, borrelhapjes kan eten en allerlei soorten burgers kan bestellen. Op de eilanden wordt het weer wat lastiger, omdat je alleen per boot kan reizen. Wil je naar een ander restaurant? Dan moet je al snel 25 dollar betalen voor een privé boot. Vandaar dat veel accommodaties een eigen restaurant hebben, waar je keuze hebt uit gezond en minder gezonde maaltijden. Uiteraard rete duur.

Laos

IMG_5104
Carrotcake @ Joma Luang Prabang

Na Siem Reap vlogen we naar Vientiane, een schattig stadje dat Frans aandeed. Vandaar ook tal van bakkerijen en koffietentjes. Hier ontdekte we Joma Cafe, waar je allemaal westerse heerlijkheden kon bestellen, zoals carrotcake en cheesecake. Na twee maanden Azië konden wij daar zo ontzettend van genieten! De tentjes zitten in Vientiane, Luang Prabang en in Hanoi en Saigon, Vietnam.

Wat daarnaast prettig was in Laos waren de smoothie-tuc-tucs. Dit zijn wagentjes met een koeling en een blender, waar je de heerlijkste, zoetste en goedkoopste smoothies kon bestellen. Dit hebben wij elke dag gedaan, omdat het maar iets meer dan een euro kostte! Zo kregen we een hele hoop vitaminen binnen zonder veel moeite. Naast zulke smoothie wagentjes, zijn er ook sandwichkarretjes, hier kan je een baguette bestellen met allerlei beleg. De keuze is breed, dus ook veel sla, tomaat, komkommer en andere gezonde dingetjes. Ook hier geldt: voor een euro heb je je buik vol.

In Laos zijn wij vooral op de hele toeristische plekken geweest, waar veel Westers eten werd aangeboden. Je kan overal een hamburger met friet bestellen, wat af en toe heel verleidelijk is.

Vietnam

Als je aan Vietnam denkt, denk je aan Pho. Noedelsoep met wat vlees en groenten die je er zelf in mag doen. Maar naast Pho hebben wij een hele hoop andere dingen geprobeerd in Vietnam, zoals de heerlijke loempia’s, wokgerechten met een soort spinazie en vlees gewikkeld in lotusbladeren. Ook wat gekke dingen: intviskop en varkensdarm. En wist je dat ze in Vietnam hond eten met speciale gelegenheden? Jak!

IMG_5180
Pho in Hanoi

In Vietnam deden we een georganiseerde tour en kwamen we bij Vietnameze minoriteiten thuis. Zij hebben tafels vol met eten gekookt voor ons. Kilo’s rijst (uiteraard), gewokte groenten, Morning Glory (een soort spinazie), vlees, rijstpapier rolls, loempia’s en speciale thee. Ik heb allemaal nieuwe dingen geprobeerd en er erg van genoten. De Vietnamezen weten wel hoe ze moeten koken. En weet je wat ook cool is van dit land? Ze drinken koffie uit plastic zakjes.. met een rietje!

IMG_4739
Bier, Fanta en rijst met kip

Azië in general 

In Azie kan je dus makkelijk gezond eten. Het is niet op alle plekken even makkelijk, maar over het algemeen is het aanbod divers. Er is veel groenten, wat vlees en natuurlijk altijd rijst. Maar naast ontbijt, lunch en diner eet je er bijna niets. Waar ik me in Nederland helemaal volstop met tussendoortjes, gezond en ongezond, liet ik het in Azië voor gezien. Zo nu en dan kochten we een bus Pringles of een rol Oreo. Maar meer is er ook niet. Je wordt niet verleidt met allerlei zoetigheden. Er zijn geen reclames die je aandringen een magnum te kopen of de nieuwste smaak Lays te proberen. Er is vrijwel geen reclame en al helemaal geen reclame die aanspoort ongezond te eten. En dat vind ik zo mooi aan Azië! Wat eten betreft zijn de landen er veel puurder en gezonder en dat is fantastisch!

Hoe heb jij het eten in Azië ervaren? Ben ik wat lekkers vergeten? En wat vind jij van tussendoortjes in Azië?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s