De effecten van alcohol

Dat alcohol niet helemaal goed is voor het lichaam weet eigenlijk iedereen. Bijna iedereen heeft wel eens te veel gedronken en zich de dag erna helemaal verrot gevoeld (trust me, I’ve been there). Maar dat shit gevoel de dag na het drinken van teveel wijntjes is niet de enige reden om te minderen met alcohol. Naast een dikke vette kater heeft het drinken van alcohol effect op onze hersenen,  maag,  hart- en bloedvaten, lever en de verbranding van vetten en koolhydraten.

Bij het regelmatig drinken van teveel alcohol gaat het functioneren van de hersenen achteruit, zo word je bijvoorbeeld vergeetachtig. Daarnaast zorgt alcohol voor de beschadiging van het maagvlies, waar op den duur een gat in kan komen. Ook wordt de afbraakfunctie van de lever door het drinken van alcohol verstoort. Hoe meer je drinkt hoe dommer je wordt, hoe meer last je krijgt van je maag en hoe sneller je een levertransplantatie nodig hebt. Daarnaast is bewezen dat er een verband is tussen overmatig alcohol drinken en kanker.

white-wine-in-glassesOkay dat was een beetje overdreven. En ook een tikje hypocriet, want ik lust op mooie zomerdagen of op een gezellig feestje ook wel een heerlijk koud wit wijntje. Maar nu ik mij verdiept hebt in de effecten van alcohol, met name die op je verbranding, ga ik wel vaker ‘nee’ zeggen. Want naast alle effecten die het heeft op onze organen en een vergrote kans op kanker, zorgt één wijntje of biertje al voor een complete stillegging van de verbranding.

Say what? Op het moment dat er alcohol in ons systeem komt ziet het lichaam dit als vergif. Vergif dat onmiddellijk afgebroken moet worden. Onze organen stoppen compleet met het afbreken van vetten en koolhydraten en geven voorrang aan de verbranding van de alcohol. Hierdoor wordt alles wat we eten opgeslagen als reserve, in de vorm van buikvet. Je krijgt er dus letterlijk een bierbuik van.

Het wordt nog erger: twee glazen wijn/bier/jilz/baco zorgen ervoor dat de verbranding van die dag met 30% mindert. Met andere woorden: twee drankjes zorgen er voor dat je die dag zeker 600 calorieën niet verbrandt. Daarnaast heb je, zeker als je meer dan twee drankjes drinkt, vaak de neiging om vet te eten. Ik bedoel, iedereen heeft wel eens om 4u ’s nachts bij de febo gestaan voor een kaassouflee of een frikadel speciaal. En als je daar te ‘oud’ of the ‘fancy’ voor bent durf ik te wedden dat je heel wat toastjes of kaas bij de wijn eet.

Dus hoe fancy of hoe smerig je ook eet wanneer je een wijntje drinkt of keihard bier tankt, een ding is duidelijk: het belemmert onmiddellijk je verbranding. Afvallen en alcohol drinken samen is dus een no go.

De volgende keer als er een wijntje wordt aangeboden denk ik wel drie keer na voordat ik ja zeg. Het is immers zonde van de calorieën, zeker als je druk bent met afvallen of fit worden. Hoe ga jij dit aanpakken?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s