Hoe bewaar je groenten en fruit?

Soms kom ik tijdens het kijken van 24 Kitchen erachter dat bijvoorbeeld tomaten niet bewaard moeten worden in de koelkast, want dat is niet bevorderlijk voor de smaak en de vitamines. Of laatst legde Jamie Oliver me uit dat als je verse kruiden nat maakt en dan in een theedoek in de koelkast legt, deze veel langer lekker vers blijven. En wist je dat afgesneden gember bewaard moet worden in de koelkast, in een plastic zakje met een stukje keukenpapier erbij? Nee? Nou helemaal niet raar en daarom wil ik nu een blogpost wijden aan hoe je nou wel groenten en fruit kan bewaren zodat het altijd op z’n lekkerst is en je het zo lang mogelijk kan eten.

Zullen we beginnen met fruit?

Dit moet er allemaal wel in de koelkast:

  • Druiven (tot 2 weken houdbaar)
  • Limoenen (2 weken houdbaar)
  • Appelen (3 weken houdbaar)
  • Aardbeien (5 dagen houdbaar)
  • Citroenen (2 weken houdbaar)
  • Frambozen (5 dagen houdbaar)
  • Blauwe bessen (1 week houdbaar)

Dit gaat in een fruitschaal op het aanrecht:

  • Tomaten dus (1 week houdbaar)
  • Avocado (4 dagen houdbaar, tenzij je hem gelijk in de koelkast legt als hij rijp is)
  • Bananen (3 dagen houdbaar nadat er bruine vlekjes op zijn gekomen)
  • Meloen (5 dagen houdbaar)
  • Peren (5 dagen houdbaar)

Al het aangesneden fruit: met plastic afgesloten van lucht moet wel in de koelkast bewaard worden.

Fruit is misschien vanzelfsprekend (al ligt er een meloen in mijn koelkast atm), maar groenten is soms wat lastiger. Dus bij dezen:

In de koelkast worden de volgende groenten bewaard:

  • Paprika (1 week houdbaar)
  • Kool (2 weken houdbaar)
  • Asperges (4 dagen houdbaar, langer als je ze een beetje vochtig maakt)
  • Bloemkool (1 week houdbaar)
  • Sla (5 dagen houdbaar, langer als je het wast en in een luchtdicht doosje bewaard)
  • Champignons (1 week houdbaar)
  • Sperziebonen (1 week houdbaar)
  • Bieten (2 weken houdbaar, maar bewaar ze in een luchtdicht doosje of zakje)
  • Broccoli (5 dagen houdbaar)
  • Gember (4 weken houdbaar)
  • Wortelen (3 weken houdbaar, maar bewaar ze in een luchtdichte zak)

Deze producten moeten bewaard worden op een donkere plek:

  • Aardappel (8 weken houdbaar)
  • Zoete aardappel (2 weken houdbaar)
  • Uien (8 weken houdbaar)
  • Knoflook (6 tot 8 weken houdbaar)

In een volgende post zal ik proberen onderzoek te doen naar het bewaren van verschillende stukjes vlees. Ik hoop dat je hier voorlopig mee vooruit kan! Dus lekker inslaan bij de groenteboer en deze producten perfect bewaren voor de ultieme smaak en voedingswaarden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s