Gezond barbecuen.. Kan dat?

De zomer komt er weer aan, dus eveneens de barbecues. Ik weet niet hoe bij jullie een gemiddelde barbecue eruit ziet, maar als ik naar een feestje ga waar het eten van de buitengrill afkomt eet ik mij helemaal ziek. Dit resulteert in een opgezette buik, knoflookboeren, buikpijn en uiteindelijk een rot gevoel: ben ik nu al weer te ver gegaan?

IMG_2574

IMG_2573

Dus ik heb voor jou, en voor mijzelf ook, een rijtje tips. Hopelijk kom jij buikpijn- en schuldvrij door die barbecue heen.

 • Stop met eten als je vol zit. Lijkt logisch.. Maar ik betrap mezelf er ook steeds op: “oeh die kip spies ziet er heerlijk uit, die past nog wel in mijn buikje.” Nee! Die past niet! Gewoon niet doen.
 • Vermijd het stokbrood met kruidenboter. Ja, zelfs ik bezwijk als ik stokbrood met kruidenboter zie, ook al krijg ik buikpijn en kan ik vervolgens dagen niet naar de wc. Daarnaast is kruidenboter ontzettend vet, dus blijf er lekker van af. Of eet het met mate.
 • Zorg voor een heerlijke fruitsalade: lekker en vullend. Vaak als je moet wachten op het vlees ga je er al van snoepen. Je kan beter wat aardbeien in je maag hebben zitten, dan twee speklappen.
 • Maak niet één maar twee salades en zorg dat ze allebei ontzettend lekker zijn. Als je er een rete smakelijke salade voor je staat ga je daar vanzelf van snoepen en die salade is stukken beter dan een kilo vlees of een half stokbrood met kruidenboter.
 • Zorg dat je geen ‘broodje hamburger’ kan maken, dus geen brood of gebakken uitjes klaarzetten. Dit maakt het stuk vlees, want het vlees zelf is prima (soort van), minder vet en verleidelijk.
 • Spreek een limiet met jezelf af, zodat je niet teveel vlees naar binnen krijgt. Vlees op zich is natuurlijk prima, maar die worsten, hamburgers en speklappen zijn niet echt aan te raden. Zeker niet als je ze alle drie eet. Zorg dus dat je maar twee of drie stukjes vlees eet. Het liefs kip en vis.
 • Zorg dus ook dat er vis is, tonijn en zalm zijn heerlijk als ze van de barbecue afkomen. Je kan je beter ziek eten aan vis dan aan varkensvlees. Nog beter: niet ziek eten..
 • Drink water voor, tijdens en na het eten.
 • Geen wijn! Geen bier! Nee! Vooral niet doen. Als alcohol je lichaam in komt stopt je lichaam met het verbreken van je eten en slaat het allemaal op als vet. Dus die twee speklappen, hamburgers en de kruidenboter worden allemaal opgeslagen. Je moet heel wat kilometers rennen om die vetjes er weer af te trainen.
 • Zorg voor een lading groente die de barbecue op kan, bijna net zo lekker als vlees, maar veel meer goede voedingsstoffen. Denk aan champignons en paprika op een spies, of een hele mais.
 • Maak zelf je marinade, want in de kant en klare marinade zit vaak suiker en allemaal rare conserveringsmiddelen. Binnenkort kom ik met een paar suggesties!
 • Spies ook zelf je vlees en groente: wederom geen rare spullen die er in komen en de smaken zijn puurder. Daarnaast kan je al je favoriete ingrediënten op een stokje rijgen! Topper!

Nou, hopelijk kom je hier de zomer mee door. Heb je wat aan deze tips? Of ben ik nog wat vergeten? Laat het dan hieronder weten. Samen maken we er een top zomer van: gezond genieten! (Nu het weer nog….)

IMG_2361

Geen stokbrood dus, maar als je gasten dat graag zien moet je niet gaan zeuren. Het blijft tenslotte een gezellig samenzijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s