Blogpost: doelen stellen én ze naleven

Doelen & motivatie

Schermafbeelding 2014-11-01 om 22.08.50

Ik durf te wedden dat jullie ook wel eens denken: “vanaf nu ga ik dat beter aanpakken”, “vanaf vandaag ga ik geen chips en snoep meer stellen” of “vanaf deze week ga ik zes keer sporten” en “na vandaag geen zuivel meer” en ga zo maar door. Wij mensen zijn gemaakt om altijd beter te willen presenteren en zaken beter aan te pakken dan de vorige keer. Self improvement zit in ons bloed. Maar in hoeverre leven wij hier eigenlijk naar? Hoe lang duurt het voordat je toch weer een chocoladereep koopt of een dagje sporten overslaat. Ik wil je vertellen hoe ik mijn doelen stel en ze zo goed mogelijk probeer na te leven.

Hoe stel ik mijn doelen?

Voorheen waren mijn doelen wat vaagjes:

 • vet percentage verlagen
 • meer conditie opbouwen
 • gezonder eten
 • vroeger opstaan en in de ochtend sporten

Dit zijn geen doelen die direct na te leven zijn, want ze hebben geen specifiek doel en geen specifieke deadline. Ik denk er dagelijks aan, maar leef ze niet direct na. Daarom heb ik de bovenstaande doelen specifiek gemaakt, waarbij ik mijzelf kan controleren, mét een deadline. Zie het verschil:

Mijn doelen voor november:

 • op 1 november is mijn vetpercentage 16% volgens mijn weegschaal, dit moet 15% zijn op 1 december
 • ik ga deze maand 2 keer per week hardlopen, 1 keer lange afstand, waarbij ik de afstand steeds verhoog met 500 meter, dus 1 november 5 km, 7 november 5,5 km. de andere keer ren ik 5 km zo snel mogelijk, waarbij ik steeds mijn PR probeer te verbreken (28 min)
 • elke dag een groene smoothie of vers geperst sap drinken en twee keer in de week vegetarisch eten. daarnaast alleen snoepen op vrijdag en zaterdag
 • drie maal per week een uur eerder opstaan dan nodig, zodat ik kan hardlopen voor college of werk of een NTC workout kan doen

Zie je het verschil? Wat zijn jouw doelen? Probeer ze eens op deze manier te verwoorden. Dit gaat het makkelijkst als je ze opschrijft en er een deadline aanplakt.

Hoe leef ik mijn doelen na?

Heb je jouw doelen opgeschreven? Dan wordt de volgende stap: ze daadwerkelijk uitvoeren. Doordat je specifieke en duidelijke doelen hebt, kan je ze makkelijker bereiken. Om je hierbij te helpen heb ik wat tip, sommige voer ik zelf ook uit:

 • Schrijf elk doel op, op gekleurd papier met kleurige pen of potlood. Hang dit op aan de spiegel, keukenkastjes, de deur of boven je bed. Zo zie je ze elke dag en vergeet je ze stiekem niet.
 • Vertel jouw doelen aan iemand met wie je samen leeft of iemand die je vaak ziet. Zeg dat ze je er aan moeten herinneren en je af en toe een schop onder je kont mogen geven.
 • Plan je work outs in en schrijf ze in je agenda.
 • Beloon jezelf door bijvoorbeeld twee euro per dag weg te leggen voor elke dag dat je naar jouw doelen hebt geleefd. Aan het einde van de maand heb je zo’n 60 euro en kan je goodies shoppen bij Nike =D
 • Vergeet niet waarom je het dit doet. Herinner jezelf hier elke dag aan, zeker wanneer je een baaldag hebt. Dat is immers het doel van alle doelen. Snap je het nog? Haha.

De komende maanden ga ik meer aandacht besteden aan jullie motiveren, dus houd foodexplorer in de gaten!

Succes allemaal!

Schermafbeelding 2014-11-01 om 22.08.24

Advertenties

2 gedachten over “Blogpost: doelen stellen én ze naleven

 1. Was weer even op je blogje aan t neuzen en las deze post; typicalllll! Pff voor mij was vandaag weer de 100ste x van nee! Die knop moet echt weer om jenn! So thanks for the tips! Dingen opschrijven of noteren voor jezelf helpt echt, dan zie je ook waar het mis is gegaan. Succes dieneke! xx

  1. Ik ben blij dat ik je heb kunnen motiveren =)
   Opschrijven heeft iets magisch, alsof je het dan concreter maakt. Dus perfect om je doelen te noteren en bij te houden. Ik heb een heel notitieblok met al mijn sportdoelen, wegingen, eetdagboeken, ren schema’s etc. Opschrijven werk!
   Succes! Ik weet zeker dat je het kan =D
   xx Dieneke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s