Ajam smoor met gebakken rijst

I ❤ Indo food. De vraag is: wie niet? De AH heeft allemaal leuke en lekkere kant en klare pakjes om Indonesisch eten te maken. Helaas zit daar heel veel suiker en vaak gluten in. Deze heeft dat niet!

ajam smoor

 

Niet mijn mooiste foto, maar dat maakt het gerecht niet minder lekker 😉

Ingrediënten:

Voor de kip:

  • 2 a 3 drumsticks per persoon
  • 1 ui
  • 2 el kaneel
  • 1 tl nootmuskaat-poeder
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 laurierblaadje
  • 1 bouillonblokje
  • 20 gr plantaardige boter

Voor de rijst:

  • 1 knoflook teentje
  • 1 ui
  • 1 el sambal oelek
  • 1 prei
  • 150 gr kidney bonen (uitgelekt)
  • 100 gr spitskool
  • 25 ml gluten vrije soja saus

Bereidingswijze:

Zet een grote wok op het vuur en maak deze alvast warm. Laat de boter hierin smelten. Voeg de drumsticks toe en draai ze regelmatig om, zodat de buitenkant een bruin, knapperig korstje krijgt. Strooi de helft van de kaneel hier al over de kip heen.

Zodra de kip dichtgeschroeid is, mag het vuur een stuk lager en kan de rest van de kaneel, de kruidnagel-poeder en de sambal er bij. Bak dit nog even op en voeg vervolgens 500 ml water, het bouillon blokje en het laurierblad toe. Laat dit 45 minuten sudderen.

Maak de rijst gaar zoals je normaal doet.

Snijd ondertussen de uien in halve ringen, de prei in dunne ringetjes en de spitskool fijn en zet dit apart.

Snijd de knoflook heel fijn. Zet een koekenpan of een wok op middelhoog vuur en doe hier (kokos)olie in. Voeg de knoflook en sambal toe. Vervolgens mag één ui in de pan. Bak deze op.

Voeg de prei, spitskool en kidney bonen toe en wok deze eventjes. De rijst mag hier vervolgens ook bij. Houd de rijst in beweging, zodat het niet aanbakt en elke rijst korrel kort gebakken wordt. Zet het vuur heel laag, als de kip nog niet klaar is en voeg op het laatste moment de sojasaus aan de nasi toe.

Voeg de andere ui toe aan de kip en zet het vuur wat hoger, het vocht kan zo inkoken tot een dikkere saus. Wanneer de vocht al erg dik is, hoeft dit natuurlijk niet.

Schep de rijst op een bord, leg hier twee drumsticks op en schenk er een grote lepel saus boven op.

Lekker met een beetje seroendeng.

Enjoy this!

atjam smoor

Advertenties

3 gedachten over “Ajam smoor met gebakken rijst

    1. Het velletje van de kip bevat inderdaad verzadigde vetten, terwijl het vlees van de kip relatief mager in vetten en rijk in eiwitten is. Hierdoor eten veel sporters kipfilet.
      Het vel van de kip zie ik als smaakmaker en het houdt het vlees mals, doordat het beschermd wordt. Maar als jij of een van de personen waar jij voor kookt een hoog cholesterol, of problemen met het hart en de vaten heeft, kan je het vel beter weg laten. Het is dus aan jezelf of je het met of zonder vel bereidt.
      Mocht je dit gerecht liever met kipfilet of kippenhaasjes maken, kan de smoor-tijd met een kwartier naar beneden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s