Mijn sap driedaagse

Juice detox

Vorige week deed ik een sap detox, waarbij ik drie dagen lang alleen maar verse groente- en fruitsappen dronk. Hier wil ik vertellen hoe dat ging en waarom jij het ook eens zou moeten proberen.

Voor drie hele dagen dronk ik alleen maar vers geperste fruit- en groentesappen. De zondagavond ervoor kocht ik ontzettend veel groente en fruit en begon ik maandag met goede moed aan mijn juice feast. Waarom doe men zoiets? vraag je je vast af. Dat ga ik jou nu haarfijn uitleggen. Vervolgens komen mijn ervaringen aan bod.

vers fruit en groente

 

Waarom een detox?

Onze maag, darmen en nieren zijn constant aan het werk, omdat wij constant aan het eten zijn. Wij westerlingen eten eigenlijk veel meer dan we nodig hebben en daarnaast eten we vooral veel te veel troep. Ons spijsverteringssysteem heeft het soms ontzettend zwaar met al dat kant en klare voedsel waar zo veel extra troep in zit. Doordat wij altijd zo veel eten zijn onze darmen bijna 24/7 bezig met het eten verwerken. Daar buiten om heeft het zelden tijd om zichzelf te herstellen en schoon te maken.

De voedingsstoffen die in vers sap zitten kunnen meteen worden opgenomen door ons lichaam, onze maag en darmen hoeven daar bijna niets voor te doen. Als jij dus allerlei verse sapjes drinkt, heeft jouw spijsverteringsmechanisme de tijd om eens voor zichzelf te zorgen. Jouw lichaam wordt dan van binnenuit gereinigd en wordt zo sterker. Hierdoor worden voedingsstoffen na de detox beter opgenomen. Zie het dus als een grote schoonmaak.

Dag 1

Op maandag werd ik een beetje zenuwachtig wakker, want ik wist dat het toch wel zwaar zou worden. Ik had de dag ervoor gelukkig al een overzicht gemaakt van wat ik die dag zou gaan eten/drinken en had dit al allemaal schoon gemaakt met appel cider vinegar. Ik maakte mijn eerste drankje en was verrast, het was namelijk ontzettend veel: wel bijna een hele liter. Braaf dronk ik dit op en genoot er best wel van, ‘wel simpel alleen maar sapjes drinken’, dacht ik.

’s Middags ging ik naar mijn ouders en maakte ik weer een liter sap klaar, daarnaast nam ik ook een flesje verse geperste sinaasappelsap mee. Mijn vader vond het super knap van me en was benieuwd naar het resultaat. Dit motiveerde mij om door te gaan. Motivatie heb je echt nodig om zo iets te doen, want het vergt veel discipline.

Rond 7 uur kreeg ik het wat zwaarder, ik had zin om echt iets te eten, ik wilde kauwen. Het hielp ook niet toen mijn vriend voor zichzelf een ovenschotel maakte en de geur van gesmolten kaas door het huis heen ging. Volhouden nu! Om 9 uur was ik bekaf en viel kort daarna al in slaap. Ik heb geen last gehad van honger, maar miste wel het echte eten.

sap detox  juice detox

Dag 2

Om 8 uur was ik helemaal wakker en voelde me super fit. Ik was blij verrast met mijn energie en zat lekker in mijn vel,  I can do this! dacht ik. Snel maakte ik mijn ochtend juice en genoot van deze, want er zat maar liefst een hele bak aardbeien in. Heerlijk zoet.

Rond 2 uur ging ik mijn scriptie inleveren, dus nam weer een aantal potjes met sap mee naar de VU. Een gemixte sap met groente en fruit, een sinaasappelsap en een jar vol met meloen-juice. Een meloen bevat veel sap en is daarom erg geschikt om een juice van te maken, daarnaast zitten er veel eiwitten in wat zorgt voor een verzadigd gevoel. Ik zat barstensvol energie, het viel zelfs mijn studie-genootjes op dat ik zo alive was. (Wat misschien voor een groot deel te maken had met het feit dat ik zo goed als vakantie had vanaf dat moment.)

Thuis gekomen maakte ik een wortelsapje en deed wat arm en schouder oefeningen. Nog steeds verbaasd over mijn hoeveelheid energie gooide ik er ook nog een ab-sessie achteraan. Het voelde alsof ik de hele wereld aan kon. Maar dat gevoel was om half 8 weer voorbij. HONGER! Een liter juice hielp, maar niet voor lang. Ik voelde me leeg en futloos, misschien had ik niet moeten sporten. Ik klom in bed en zette Friends aan en om half 10 was ik weer knock-out (gelukkig!!).

juice detox

Dag 3

Mijn afspraak voor die dag kwam te vervallen, waardoor ik de hele dag niets te doen had. Op zich leek dat me prima, want dan verspilde ik ook geen energie. Wat een illusie: ik had de hele dag honger, was chagrijnig en kwam niet van de bank af.

Ik heb vier verschillende juices gemaakt en me volgegoten met thee en zelfgemaakte limonade. De hele dag ben ik niet van de bank afgekomen, alleen om nieuwe meloenen te kopen bij de Turkse supermarkt om de hoek. Acht afleveringen van Gossip Girl verder zag ik het niet meer zitten. Ik had niet verwacht dat het me zoveel kracht zou kosten om mezelf te blijven motiveren. Ik kon alleen nog maar aan eten denken en wilde soms stiekem cheaten. Wat was deze dag zwaar. Gelukkig wist ik mijzelf te motiveren: ik ben bijna klaar, ik heb dit 2,3 dag volgehouden, die laatste avond lukt ook wel. Een beetje chagrijnig ging maar gewoon slapen..

De dag erna

Ontzettend blij en ontzettend trots was ik de volgende ochtend. Ik heb het gewoon volgehouden! Ondanks het feit dat de laatste dag zo zwaar was. Voorzichtig at ik wat druiven en aardbeien: wauw wat heb ik kauwen gemist zeg, haha.

Ik ging op de weegschaal staan en zag dat ik bijna twee kilo ben verloren in drie dagen tijd! Dat is niet normaal veel!! Zo veel troep zat er dus in mijn lichaam, mijn darmen hadden dit echt nodig. En ook al ging het me niet heel goed af, deze detox ga ik na mijn vakantie nog eens doen, mijn lichaam heeft het nodig. Dit is ook de reden dat ik vaker maaltijden ga vervangen met verse sap. Gewoon een liter verse aardbeien-peren sap in plaats van een roerei. Mijn lichaam zal mij er dankbaar voor zijn. De jouwe ook?

Mocht je ook van plan zijn te detoxen, kijk dan eens op mijn recepten pagina Smoothies & Juices voor ideetjes. De komende weken zullen er meer recepten bijkomen, want ik heb natuurlijk veel kunnen experimenteren met smaken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s